17 март 2013 г.

Нов късмет, ново подзаглавие

Започнах този блог преди много време. Първоначалната му цел беше да споделя опита си в диетите и евентуално намаля изкушението да се отказвам от тях, благодарение на чувството на отговорност пред "публиката" си (или по-скоро чрез страха от публично излагане). Нарекох го "Анелия на диета: Един блог за дългото пътуване от затлъстяването към нормалното тегло и неговите трудности и удоволствия в условията на напрегнатото съвременно ежедневие".

Е, не стана много дълъг под това заглавие.

Причината? Много дълго време не бях наясно каква е. Мързелът за писане на публикации и обработка на снимки беше важен фактор. Но ще видим дали е бил основният. По-важно е онова, което открих около нова година и което споделих в публикацията "Нова година, нов късмет" от 3 януари 2013. А именно фактът, че всъщност не искам да бъда слаба. Дали защото съм свикнала да мисля за себе си като за чаровна дебелана, или защото ми е вродено - няма особено значение. Важното е, че вече не се опитвам да стана 57 килограма. Е, признавам си, че все още бих искала да вляза в размер L или 44, но в момента за мен има по-важни неща.


Едно от тях е да се чувствам добре в кожата си, което в момента налага да вляза в малко по-добра физическа форма (без да целя отслабване). В последните два месеца качих 6 кг, а в последната година близо 10. Тежат ми, защото в същото време спрях да ходя на танци и станах доста по-слабо физически активна. Освен това спрях да готвя и макар майка ми да е винаги насреща, ако искам нещо дори да е сготвено точно по определен начин, удоволствието от готвенето и творчеството в кухнята ми липсват. Както зеленчуците и контролираните порции, защото колкото и да е странно, повече ми се ядат плодове и зеленчуци, ако съм си ги приготвила сама.

Важно е също пак да започна да се грижа за външния си вид. Отново в последната година животът ми доста се промени. Нова работа, нова връзка, завръщане към старата работа като допълнителна, срив във връзката, напрегнати моменти в работата, край на връзката, а сега и ново начало на същата връзка с променлив успех. Покрай всички тези перипетии често нямах сили и желание да се правя красива. Но вече ми липсва - искам да се чувствам добре в дрехите си и да знам, че косата, гримът и ноктите ми са на жена, а не на изморена мишка.

Друг свързан с цялата тази история проблем е гореспоменатата връзка. Или всъщност настояването на приятеля ми да спра да пълнея и да отслабна. Под заплахата да спре да ме желае. (Или поне аз така го възприемам в момента, което не значи, че е точно така.)

С две думи може да не се опитвам да отслабна, но все още имам задачи за решаване, ако искам да живея в мир и хармония със себе си. И съответно все още имам какво да споделям за проблеми, с които много хора с наднормено тегло се сблъскват - в кухнята, във фитнеса, в ежедневието, пред огледалото и във връзките си.

Затова от днес променям подзаглавието и предназначението на този блог. Отново ще споделям опит, но не за отслабването, а за живота с излишни или не, желани или нежелани, но нестандартно високи килограми.

"Анелия на диета: Един блог за живота с наднормено тегло и нещата, които са важни независимо от показанията на кантара"

Няма коментари:

Публикуване на коментар